EVALUACIJA

Akteri ovog projekta mogu se svrstati u četiri skupine na temelju njihovog načina doprinosa ocjenjivanju. To su: zajednica, naši profesori, članovi LEDLEAP tima i članovi našeg tima. Svaka je skupina sastavni dio kvalitete našeg projekta te svaka skupina pruža drugačiji resurs za poticanje njegovog razvoja: doprinos zajednice ključan je za prilagođavanje i korigiranje našeg dizajnerskog pristupa, a njihove potrebe i želje pomažu nam da se usredotočimo na određene izazove u krajoliku; naši profesori doprinose vlastitim znanjem i iskustvom, kao i vrijednim kontaktima; članovi LEDLEAP tima koji nadgledaju naš proces kroz različite faze razvoja pomogli su nam da usavršimo svoj dizajn predstavljajući nove perspektive i objektivne povratne informacije; na kraju, naš je tim, naravno, bio zadužen za praktični dio procesa dizajniranja uz korištenje pojedinih jakosti kako bi se pokrile sve razine projekta i postigla najbolje rješenje. 

Postojanje četiri različite skupine ne isključuje nijednu novu skupinu ocjenjivača koja se pojavljuje kako projekt ide dalje. Baš suprotno; očekujemo da će se u budućnosti razvijati sve složeniji i raznolikiji mozaik aktera zajedno s razvojem projekta, a to je preduvjet za održavanje integriteta i relevantnosti naših postupaka.

Online predavanja daju nam uvid na još nepoznate načine učenja. Razni predavači, česte rasprave i zajedničke radionice putem "Murala" pomažu u našem razvoju prema mladim profesionalcima. Uz individualni razvoj, postignuta je i grupno unaprjeđenje, a stečena su i neka nova poznanstva.

Putem predavanja naučili smo o nekim novim i zabavnim tehnikama povezivanja. Učili smo kako biti bolji slušači i razumjeti ono što nam zajednica poručuje. Iako je na zadanom obuhvatu broj sudionika zanemariv u odnosu na cijelu zajednicu, došli smo do razumijevanja glavne lekcije. Zajednica nam je pokazala snagu svog glasa, u suradnji sa zajednicom nadopunili smo ranije stečeno znanje i dobili jasniju ideju o demokratičnosti dizajna.

Tijekom naših aktivnosti Living Laba sudjelovali smo u aktivnostima koje obično ne bismo imali priliku iskusiti kroz kurikulum našeg fakulteta, koji je obogatio naše obrazovanje. Kroz različite faze projekta, imali smo priliku koristiti nove (nama) tehnike, pristupe i ideje te uočiti njihove uspješne primjene. Kao rezultat toga, svaki član našeg tima sada ima prošireno razumijevanje broja mogućih pristupa bilo kojem izazovu, također te će mogućnosti rasti kako dalje istražujemo i učimo kroz naš projekt. Ovaj proces nastavlja nas osnaživati da budemo kreativniji i manje inhibirani pri dizajniranju te jača naše povjerenje u naše vještine rješavanja problema jer otvara nebrojene načine rješavanja naše uloge u dizajnu krajolika.

Jedna od najvažnijih stvari oblikovana kroz proces Living Lab je važnost oživljavanja ideja, jer je najpouzdaniji način ocjenjivanja dizajna testiranje i analiza povratnih informacija. Također je važno za nas kao studente krajobrazne arhitekture da preuzmemo vodeću ulogu u pokretanju promjena krajolika, svjesni potreba i želja drugih ljudi uzimajući u obzir različite ideje prilikom izrade bilo kojeg dizajna. To skreće pozornost na potrebu uključivanja članova zajednice u naš projekt na svakom koraku i suradnje s njima kako bi se stvorilo obostrano korisno rješenje i pružio im glas u dizajnu njihove okoline. Još jedna važna stvar je potreba da ostanemo otvoreni za nove metode i tehnike dizajna kako bismo bili u toku s promjenama u našoj profesiji jer nam to omogućuje kontinuirani napredak i stalni profesionalni razvoj. 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.