VIZIJA

Tim "Sava upoznaje Zagreb" bavi se riječnim tokom Save na području grada Zagreba duljine 12 km. 

Tijekom seminara o krajobraznoj demokraciji, naš glavni zadatak je odrediti kako pristupiti širokom spektru zajednica smještenih na rubnom dijelu rijeke Save. Kroz proces zajedničkog viđenja, osmislili smo slogan “Sava will no longer be (a) quiet (memory)!” kao odgovor na glavni identificirani izazov koji glasi “How to bring the community back its rivers and the river back its community?”. Ono što nam slogan zapravo poručuje jest želja i namjera za revitalizacijom prostora oko Save tako da Sava prestane teći „tiho“ - neopaženo, daleko od srca i uma ljudi, već postaje glavni akter i preuzima aktivnu ulogu u životu građana Zagreba.

Ideja je stvorena u suradnji sa zajednicom; provedeno je par senzornih šetnji u kojima su sudionici slobodno iznosili svoje dojmove, uspomene i želje vezane za prostor. Inspiraciju i smjernice za vođenje ove vrste aktivnosti pronašli smo na temelju provedenih predavanja i danih literatura tijekom seminara,  posebno knjige “Design as democracy”. Naslov jednog od poglavlja - “Going to the peoples coming” zaokupio nas je do kraja seminara i podsjetio na važnost stvaranja prvog koraka prilikom stupanja u kontakt sa zajednicom.  Naše obraćanje zajednici, umjesto traženja da ona priđe nama. Iz takvog pristupa pružana nam je potrebna količina povratnih informacija. Nekoliko stanovnika obližnjih prostora poveli smo u šetnju po nasipu i pružali im priliku da razgovaraju o životu koji tamo vode. Postavili smo im nekoliko pitanja o kvaliteti života i neposredne okoline. Trudili smo se formirati pitanja vrlo široko i  prepustiti sudionicima vođenje nadolazećeg razgovora, otvoreni smo bili za sve tipove odgovora i poticali opuštenost kako bismo postigli što prirodniji način razgovora.

Ova je aktivnost bila presudna za otkrivanje prethodno navedenog glavnog izazova jer smo saznali široki spektar problema u životu zajednice oko Save. Rijeka Sava gotovo je zaboravljena, a članovi zajednice već se duže vrijeme nisu osjećali kao dio nje. Također, ti razgovori značajno su pomogli prilikom stvaranja vizije. Rijeci Savi, koja nečujno teče, potrebno je vratiti glas kako bi oživjela i potaknula kretanje na bolji put prema budućnosti rješavanja problema.

Sljedeći korak na našem putu krajobrazne demokracije bio je izrada prototipa. Budući da je opseg našeg projekta prilično velik i pokriva širok raspon različitih zajednica, zaključili smo da bi bilo najbolje prvo ostvariti prototip kao metodu povezivanja sa zajednicom. U duhu našeg slogana, namjera našeg prototipa (“Sava memory vault”) bila je prikupiti različite uspomene i priče okolnog stanovništva kako bi se vidjele koje su osobine tih sjećanja, postoje li zajedničke vrijednosti i postoje li neki nagovještaji za buduće planove prostora.

Iako nismo mogli procijeniti sve korake koje smo poduzeli u pratnji članova zajednice i predstavnika, sami smo se osvrnuli na ono što smo učinili s namjerom da pojasnimo svoju viziju i svoju misiju - koja je naša uloga u ovom projektu i kako to zaista možemo učiniti projektom krajobrazne demokracije?

Slika 1:Kroz razgovor s korisnicima definiran je glavni problem prostora: "How to give community back its river and the river back its community?" te prilikom rješavanja ove problematike dolazimo do lančane reakcije rješavanja drugih problema jer svi problemi na jači ili slabiji način interagiraju 

Slika 2: Proces stvaranja prototip metode

Slika 3: Proces stvaranja vizije

Proces stvaranja vizije

Za ovaj korak smatramo da smo dovoljno snažno i na odgovarajući način uključili zajednicu kako bismo razumjeli i naglasili probleme s kojima se zajednica suočavala. U budućnosti, trebali bi dati više prostora za istraživanje pozitivnih strana života na području rijeke, jer smo sada snažno vođeni problemima.

Razvoj i ispitivanje prototipa

Stvorenim prototipom zamislili smo postići početak stvaranja trezora sjećanja; trezor koji u sebi sadrži mnoge uspomene i price o rijeci Savi koja imaju značajne uloge:

-poticanje i pokretanje razgovora o rijeci Savi među građanima 

-podsjećanje građana grada Zagreba i članova našeg tima o slici Save i njenom doživljaju u  prošlosti; isticanjem njenih ugodnih i neugodnih trenutaka 

-dijeljenje ideja o stvarima koje bi se mogle u uskoj budućnosti promijeniti kako bi se stanovništvo približilo rijeci 

-istaknuti rijeku kao ravnopravnog člana gradske zajednice

-naglašavanje potrebe za otkrivanjem i utvrđivanjem ekoloških vrijednosti rijeke

Kako bismo u potpunosti dovršili gore spomenute aspekte prototipa, potrebno je pronaći najprikladniji način za prikupljanje i distribuciju uspomena koje bi bile dostupne javnosti. Za sada smo u procesu pokretanja web stranice projekta, ali tražimo i alternativne načine jer smo svjesni da mrežni izvori nisu jednako dostupni svim građanima.

Slika 4: Do kud smo došli i čemu težimo (“Sava memory vault”)​​​​​​

Neke osobne bilješke o procesu izrade prototipa:

-u vrijeme je bilo teško naći pravi način pristupa nepoznatim ljudima jer nismo znali na kakvu ćemo reakciju naići

-bilo je puno neizvjesnosti oko toga što zapravo radimo i hoćemo li uspjeti u onome što smo namjeravali učiniti

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.