U dva navrata, 23.4.2022. i 30.4.2022. provedene su radionice oslikavanja žardinjera na platoima prostora Trnjanske Savice.

lijevo- miješanje boje, desno- cvjetni mural

Uz suradnju s MO Trnjanska Savica, Martina radionice, Žaruljica- udruga za promicanje odgojne i obrazovne djelatnosti te Agronomskog fakulteta u Zagrebu oslikane se i uređene žardinjere na platoima Zinke Kunc i Vladimira Ružjaka. Teme ilustracija koje su se stavljale na žardinjere bile su voda i rijeka Sava te život vezan uz nju s obzirom na to da su nekada davno, rukavci spomenute rijeke prolazili prostor održavanja te se ovim načinom rijeka Sava figurativno vratila na svoj bivšu lokaciju.

lijevo- oslikavanje žardinjera na temu vode, desno- oslikavanje toka rijeke Save

Na prvoj radionici fokus je bio isključivo na oslikavanju dječjih uradaka na temu vode stvorenih u sklopu Martina radionice pod vodstvom Martine Rzounek.

oslikavanje žardinjera na temu vode

Sudionici i kreatori murala djeca su različitog uzrasta, a pomoć im u izradi pružaju roditelji i volonteri.

oslikavanje žardinjera na temu vode

Drugu radionicu čini oslikavanje 4 žardinjere na platou Zinke Kunc, na temu Sava - jučer, danas, sutra. Crteži su inspirirani anketom provedenom u sklopu Learning Landscapes projekta kojom se stanovnike grada Zagreba ispitao način korištenja rijeke Save te buduće želje i preferencije za razvoj prostora. Manji dio odgovora prenesen je u slikovne prikaze kako bi ljude potaknuo na razmišljanje o mogućnosti uključivanja i pokretanja promjena na bolje.

oslikavanje žardinjera Sava-jučer, danas, sutra

Uz oslikavanje, u žardinjerama su se sadile biljke u sklopu suradnje s Agronomskim fakultetom i kolegijem "Trajnice u sustavu gradskog zelenila" pod vodstvom docenta Miroslava Poje.

sadnja bilja

Radionice su imale značajan odaziv i okupile stanovnike Trnjanske Savice raznih uzrasta i iz razgovor s članovima MO Trnjanska Savica saznali smo da su stanovnici iznimno zadovoljni akcijom te da su članovi odbora raspoloženi za daljnju suradnju.

fotografije gotovih žardinjera Sava-jučer, danas, sutra; prikazan dio raznovrsnosti aktivnosti i okruženja kakvo ljudi iščekuju

lijeva- scena pošumljenog, mirnog prirodnog prostora, organiziranje manjih događanja primjerice puštanje zmajeva do organiziranja velikih koncerata

desna-poštivanje postojećih močvarnih staništa i razvitak novih sličnih, unašanje zona drugačijih karaktera (pr. senzorni vrtovi), te raznovrsnost vodenih aktivnosti (pr. pecanje, plivanje ili veslanje)

lijeva- stvaranje novih komunikacija sjever-jug uz oplemenjivanje postojećih kako produžecima tako i aktivnostima za ljude tako i životinje

desna-omogućiti prostore slobodne rekreacije, odmora i izolacije te raspoložive za igru

Autorica murala Sava-jučer, danas, sutra: Adriana Šišul

Volonteri prve radionice iz Learning Landscape projekta: Antonia Čubelić, Marta Ljerak, Kristina Komšo, Bruno Krehula i Adriana Šišul

Voditeljice druge radionice: Kristina Komšo i Adriana Šišul

Autor fotografija prve radionice: Krešo Šarić

Autori fotografija druge radionice: Kristina Komšo, Adriana Šišul i Dunja Vuković

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.